HEDGING  (KORUMA)

Bahcesini korumak isteyen birisi nasil etrafini duvarla,telle donatiyorsa, aynen finans dunyasinda da yaptigi yatirimi olasi dususlere karsi korumak icin bir takim yontemler vardir.Finans literaturunde buna "hedging" denir. Bunun icinde birtakim modellere, analitik araclara ihtiyac duyar. Buna ornek vermek gerekirse elinde belli bir miktar A hisse senedi bulunan birisi, A hissesinin degerinin dusmesinden korakarak, elinde bulunan A hisselerini baska bir hisse senedi alarak koruyabilir, yalniz bunu yapabilmesi icin 2 sened arasindaki ilisleri iyi bilmesi gerekir. mesela A senedi artarken, B senedi azaliyorsa bu durumda bu yatirimci B senedlerinden alarak yatirimini koruyabilir veya A artarken, B de artiyorsa bu durumda yatirimci "short selling" denilen elinde bulunmayan B hisselerini parasini sonra odeyecek sekilde sattirmasi gerekiyor. Herhangi bir senedi "short selling" yapan bir yatirimci senedin degeri duserse kazanir, artarsa kaybeder. Bunun tam tersi elinde sened bulunan birisi sendin degeri artarsa kazanir, duserse kaybeder. 

Koruma modeli ornegi vermek icin elimizde Y senedi oldugunu farz edelim, ve bunun getirisinin (Return) Ry% oldugunu kabul edelim. "Ry" rastsal(random) bir degisken yani getirinin ne oldugu tam olarak belli degil zaten belli (deterministic) olsa ne yapmamiz gerektigi de cok acik olur. Simdi getirisi Rx olan X senedi ile Y senedini korumaya almak istersek eger karsimiza degisik alternatifler cikar. 

Cevaplamamiz gereken ilk soru :

"eldeki Y senedini korumak icin ne kadar X senedi alinmali?" veya ayni anlama gelen su soru da olabilir "Y senedine yapilan yatirim ile X senedine yapilan yatirimin orani ne olmalidir" bu orana "B" diyelim. 

bu sorunun cevabini degisik koruma kriterlerine gore cevaplayabiliriz. B orani koruma kriterlerine gore degisiklik arz edecktir. mesela eger amacimiz toplam yatirimda her zaman pozitif bir getiri saglamaksa negatif getiri olma olasiligini minimize ederek bir B buluruz. fakat eger amacimiz beklenen negatif degeri veya kaybi (expected value of loss) minimize etmek ise bu seferde karsimiza baska bir B degeri cikar. Bunlar mevcut stratejiye gore alinacak kararlardir. 

Yukardaki kriterleri notasyon olarak ifade edersek:

Yatirimcinin donem sonunda elde edecegi getiri veya kar yuzdesi  (Return) sudur:

Ry + B.Rx         (her 1liralik Y senedine karsi B liralik X senedi alinir)

ilk kriterde getirinin negatif olma olasiligini  minimize ediyoruz yani:

Min   Toplam (Olasik (Ry + B.Rx < 0)), "B" yi degistirerek en kucuk amac degeri bulunur.

ikinci kriterde ise

 Min Toplam {olasilik{Ry+B.Rx}*(Ry+B.Rx)}

bulunur. bu iki fonksiyonda tum olasiliklara bakilip cevap bulunur. 

Diger bir kriter ise getirinin standard sapmasini minimize etmektir. bu kriterin birtakim eksik noktalari vardir cunku bu kritere gore su iki alternatifi degerlendirirsek eger: 

mesela A portfoyunun(*)  beklenen getirisi %20, standard sapmasi ise %0.1 ve B portfoyunun beklenen getirisi %6 ve standard sapmasi %0 ise bu kritere gore B portfoyu secilir halbuki mantikli bir yatirimci A portfoyunu secer. 

(*) Portfoy: Tum yatirimlariniz. (hangi yatirim araclarindan ne kadar tuttugunuzu gosterir) 

Bitti.bir sorun icin lutfen mail atiniz.

Herhang

HomeBalik | mail | resim | kitap